Kampen om 1. mai

Arbeidernes dag midt i en intens valgkampinnspurt gav presidentkandidatene en utmerket anledning til å markere sitt kandidatur. Årets franske 1. mai ble dermed særdeles politisk da alle politiske farger ville bruke dagen på sin måte.

Sarkozy var tidlig ute med å invitere til 1. mai-møte. Han har sett seg lei på det han mener er venstresidens 1. mai-monopol, og erklærte like etter første runde i presidentvalget at han på arbeidernes dag ville holde et folkemøte for “le vrai travail” (“det ordentlige/ekte arbeidet”). Med en slik formulering hisset han nødvendigvis på seg venstrefolk og fagforeninger, samt skapte uenighet innad i eget parti.

Det er ikke godt å si hva henholdsvis ekte og falsk arbeid er i følge Sarkozy. Han har siden uttalelsen prøvd både å benekte og forklare den, men dette uten å lykkes med å rette opp fadesen. Sarkozy har forsøkt å forklare at “det ordentlige arbeidet” er utført av de som “arbeider hardt, står opp tidlig, og legger seg sent”, men måtte innrømme, dog etter mye om og men, at han egentlig mente å snakke om “une vraie fête du travail” (“en ordentlig 1.mai-feiring”). Det forandrer forsåvidt lite, da det å introdusere dikotomien ekte og falsk kun har skapt uklarhet og uenighet.

Kritisk til politiske fagforeninger

Uheldige uttalelser til tross. Sarkozy har likevel fått frem sitt budskap og kritikk av fagforeningene som han mener i for stor grad tar politisk parti på vegne av sine medlemmer.

- Fagforeningenes rolle er ikke å drive med politikk. Det er ikke de som styrer dette landet, men regjeringen. Legg fra dere ideologien og senk det røde flagget. Vi vil ikke ha klassekamp og sosialisme, men nye prosjekt for Frankrike, sa Sarkozy til 200 000 tilhengere ved foten av Eiffeltårnet i Paris.

Fagforeningene på sin side feiret 1. mai på tradisjonelt vis med opptog gjennom gatene. Over 250 000 mennesker møtte opp i Paris, og mange var tydelig oppildnet av president-kandidatens fagforeningskritikk og “le vrai travail”-snakk. Sarkozy-motstanden er tydelig stor blant fagforeningene, og plakatene som oppfordet til å «gi Sarkozy sparken 6. mai», var like mange som fagforeningsflaggene. Dette til tross for at bare fagforeningen CGT (dog den største) har gått ut og oppfordret sine medlemmer til å stemme Hollande fremfor Sarkozy.

Hollande ikke å se i opptoget

Til tross for at partitoppene i Parti Socialiste deltok i 1. mai toget, valgte Hollande å gjøre mindre ut av 1. mai enn hva mange forventet. Han reiste til Nevers for å hedre den tidligere arbeideren og statsministeren Pierre Bérégovoy. Bérégovoy var statsminister under Mitterrand, men begikk selvmord 1. mai 1993.

Ved ikke å delta i det tradisjonelle 1. mai-toget, kan det virke som at Hollande, som i likhet med Sarkozy trenger støtte fra både sentrum og ytre-høyre, ikke ønsker for mye fokus på sitt forhold til fagforeninger og venstresiden i dagene før den avgjørende valgrunden. Mindre enn 10% av franskmennene er organisert i fagforeninger, og størsteparten av velgerne i opptogene 1.mai vil nok uansett gi sin stemme til han, om det så måtte være som en protest mot Sarkozy mer enn støtte til Hollande. Bérégovoy er selvfølgelig et viktig symbol for PS, men det beskjedne arrangementet i Nevers satte Hollande tydelig i skyggen av de grandiose 1.mai-sammenkomstene i Paris. Samtidig kan turen til Nevers være en måte for Hollande å markere fagforeningenes uavhengighet. 

Le Pen vil stemme blankt

Marine Le Pen og Front National (FN) brukte også arbeidernes dag til å samle sine politiske styrker. For FN har 1. mai blitt en anledning til å hedre nasjonalheltinnen Jeanne d’Arc, og tusenvis av Le Pen-tilhengere samlet seg på Place de l’Opera i Paris. Siden det historiske valgresultatet i første runde har Le Pen brukt tid på å fordøye den potensielle politiske makten oppslutningen hennes har gitt henne, og ventet til 1. mai med å gi velgerne signal om hvem hun støtter i andre runde.

Le Pen har ikke vært nådig i sin kritikk av Sarkozy og Hollande, og det er derfor ikke så overraskende at hun 1. mai annonserte at hun stemmer blankt i andre runde. “Søndag stemmer jeg blankt, i juni stemmer jeg “bleu-Marine”” (ordspill på marineblå og fornavnet hennes Marine).

Fokuserer på parlamentsvalget

At hun nå satser alt på parlamentsvalget i juni er heller ikke så overraskende. Marine Le Pen tenker nok langsiktig, og fortsetter sin kamp for å gjøre Front National til et mer moderne og legitimt ytre-høyre-parti enn hva hennes far grunnla. En måte å gjøre det på er å oppnå seter i nasjonalforsamlingen. Siden parlamentsmedlemmene velges i enmannskretser, er det vanskelig for FN å få mandater. Det skal likevel ikke forundre meg om Le Pen i medvind klarer å oppnå FNs første parlamentsseter på flere tiår.

Hva betyr så Le Pens blanke stemme for Hollande og Sarkozy? Le Pen oppfordret 1. mai egne velgere til å stemme etter egen overbevisning. Likevel vil nok mange følge hennes eksempel. Sett anti-system retorikken som FN fører, vil det å stemme blankt (eller å bli hjemme) være en fristende protestmulighet for partiets velgere. Til syvende og sist vil nok dette gagne Hollande mer enn Sarkozy, da størsteparten av FN-velgerne i utganspunktet står politisk nærmere sistnevnte enn førstnevnte.

Avgjørende debatt

Valgkampen spisser seg som dere skjønner til her i Frankrike. I morgen (eller, nå er det vel gjerne blitt i dag, 2. mai,) møtes Hollande og Sarkozy til den første og eneste debatt-duellen mellom første og andre valgrunde. Opp gjennom årene har disse duellene kunnet snu den politiske vinden, og det er derfor knyttet enorm spenning til møtet Hollande-Sarkozy onsdag kveld. I følge TV-kanalen France 2 skal kandidatene duellere om økonomisk krise, arbeidsledighet, boligpolitikk, innvandring, terrorisme, Frankrikes bidrag i Afghanistan, helsepolitikk og presidentrollen.

Debatten er avgjørende på flere måter. Hollande trenger fortsatt å overbevise om sin egnethet som president, mens Sarkozy må vise at han er verdig fornyet tillit. I tillegg har sentrumspartiet MoDems leder, Francois Bayrou, sagt han vil bestemme seg for hvilken av de to kandidatene han stemmer på etter å ha hørt debatten. De avgjørende stemmene kan med andre ord innhentes i løpet av denne betydningsfulle debatt-duellen.

Er du interessert, og kan litt fransk, kan den følges direkte fra kl. 21 på www.france2.fr.

A bientôt sur le blog!

Helga

Legg igjen en kommentar