Kandidatkaos og likestilling

Det er 17 dager til første valgrunde, og valgkampen øker i intensitet fra dag til dag. I dag besøker åtte av kandidatene Sciences Po for hver sin halvtime i skolens største auditorium (som i går spontant ble omdøpt til Richard Descoings auditorium). Hovedfokuset for dette arrangement er likestillingspolitikk, og kandidatene grilles av to drevne journalister og spørsmål fra studentene.

Presidentkandidatbesøk betyr kaos her på skolen. Vi ble nettopp kastet ut fra klasserommet vårt da hele undervisningsdelen av hovedbygget plutselig måtte tømmes for studenter og lærere. Men det er jo ikke så veldig rart at det tas noen forholdsregler når kandidatene kommer på besøk. Marine Le Pen fra nasjonalistiske og immigrasjonsskeptiske Front National ble buet inn på Sciences Po ved sin ankomst og møtt med aggressive studenter som ropte ”Ned med Front National”, mens andre hevet plakater med teksten ”I’m a muslim – don’t panic”. Hun kan ikke akkurat sies å være på hjemmebane her på Sciences Po hvor de fleste har sympatier i den andre enden av den politiske skalaen (selv om det jo finnes enkelte innbarka Sarko-fans her også).

Folk samler seg utenfor Sceinces Po for å vente på presidentkandidatene.

Kandidatene har blitt utfordret på spørsmål om blant annet mamma/pappaperm, likelønn, ekteskap og adopsjon for homofile, abort, barnehager og prevensjon .. Av det jeg har fått med meg (innimellom den obligatoriske undervisningen jeg må gå på), kan jeg jo referere noen politikk forslag. Presidentfavoritt Hollande (PS) lover en regjering med 50-50 kvinner og menn, i tillegg til en egen minister for ”kvinnerettigheter”, om han skulle komme til makten. Le Pen er i mot et slikt forslag. ”Vi er da ingen egen rase som man tenger å beskytte”, var hennes svar på spørsmålet om et eventuelt ministerium for kvinnerettigheter. Konservativ som hun er, står hun fast ved sine påstander om at mange kvinner bruker adopsjon som prevensjonsmiddel, og at adopsjonsretten derfor bør justeres. Dagens, så langt, mest originale forslag kom fra ytre venstre-kandidaten Nathalie Arthaud som (dog noe spøkefult) foreslår fengselsstraff for bedrifter som ikke praktiserer likelønn. I følge henne hender det at folk fengsles for mindre alvorlige forbrytelser.

Nå er Eva Joly in the house (med mørke solbriller for å skjule blåøyet hun skal ha fått etter å ha snublet i en trapp denne helgen). Det blir spennende å høre hennes, antagelig noe norskinspirerte, tanker om likestilling i Frankrike, før Sarkozy avslutter det hele kl. fem.

Jeg må tilbake til bøkene, dog med debatten på ørene. Følg den du også – den streamers direkte på www.sciencespo.fr

 

A bientôt sur le blog,

Helga

Legg igjen en kommentar